Feb 6, 2014

Madness




Assalamualaikum & greeting all~~

My first entry for the year 2014. Yeaaaayyy. This is my so-called annual blog. 
Actually benda ni dah tertaip lama dah. Time cuti sem panjang tahun lepas lagi. HEEE. But then, tak berkesempatan nak publish. 


Okay, entry ni nak share regarding my current addiction. Hmmmm. Tak lain tak bukan, oh yeaahh. Korean Drama. Alaa, standard la kan pompuan minat nonton cite korea kan? Hihihi. Tapi sepanjang sem break ni, x tahu la kena sampuk dengan apa minaaaaaat sangat tengok cerita genre Historical. Sejarah u'olsss. 

Sampai satu tahap, rajin pula tangan duk search kat google and wikipedia bagai nak faham pasal character pelakon tu. Pasal sejarah dia, scroll list bini2 King semua, anak-anak dia, zaman pemerintahan dia, ect. Amazing eh? I also surprise with myself. LOL

Oleh itu, Yasirah yang tak berapa nak betul time tu ada la buat reading pasal King Sukjong. HAHAHAHA. Semua ni pasal aku tengok cerita Dong Yi ngan Jang Ok Jung. Hakhakhak. Plus, yang belakon jadi watak King tu pulak pacik-pacik (amboooi, buat macam pakcik snirik nampak?) yang aku minat.  Ji Jin Hee. Yoo Ah In. Then, dari King tu meleret-leret la ke Queen Inhyun, Jang Hui Bin, Sook Bin. Oh tidak. This is madness. madnessss Yasirah. Cer kalau time belajar sejarah dulu aku buat research camni? Sejuk la sikit hati cikgu-cikgu sejarah tu. Kan?

Jeng.jeng.jeng

Jadi kawan-kawan, here's the list of dramas yang menjadi kegilaanku.

Ni list drama yang aku tengok. Seriously best and  highly recommended by ME. From other perception tak tahu la macam mana. All the sharing here are based on my own eh. Kot-kot  terover feeling sensorang tu tak tahu la. HEEEEE. 

and here go the list.


1. JUMONG

Ni series Jumong. Kalau tengok cover poster ni, aishh. Rasa macam segan je nak tengok. Kan?! Ahaksss. That my first thought. Heee. But no worry, drama ni sesuai untuk tontonan umum. Trust me. Takde scene romance-romance pun. Basically, cerita ni pasal kehidupan Jumong tu sendiri. Dari dia ni prince yang kurang "berguna" until he became a great king, pengasas Goguryo.

Tapi episod series ni panjang lah sikit. Eh, sikit ke? 81 episodes. Hehehehe. Tersedak ke u'ollsss? 

From my POV, drama ni tacingsikit, menyentuh kalbu. 

Sedih.

Just imagine~~~ 

Jumong dengan So Seo No tu punya la bercinta sejak muda lagi. Unfortunately, sebab salah faham dan demi pertahankan cinta (*ecceeeh ayat*), diorang masing-masing terpaksa kahwin dengan orang lain. Aiiii~~~ geram betul. Tapi, dah memang diorang hero dengan heroin kan? Hihihi. Lama-lama tu diorang kahwin jugak. *Yeay*

Haaa, Song Ji Hyo pun berlakon juga dalam series ni. Dia jadi isteri Jumong. 



Series ni best. Tapi penat sikit la, episode dia panjang sangat. Heoooll. T_T



2. Dong Yi




Second series adalah drama Dong Yi. Ni pun one of my fav jugak. Episode yang ni pun boleh tahan. wehoooo. 60 episodes. Okay, pendek sikit compared to Jumong. Kan? Heee. I watch this sebab suka  sangat dengan pakcik Ji Jin Hee ni, smart. Heroine dia pun suka jugak.  

Jalan cerita dia pun menarik. Biasalah, dah nama pun drama panjang. So, dia cerita la kisah suka duka hidup si Dong Yi tu. 

Nak tahu lebih lanjut? tengooook la. 

P/s:  Lee Kwang Soo pun ada dalam series ni. heeeee. 



3. Jang Ok Jung







Jang Ok Jung, Live In Love ni historical drama yang paling latest yang aku tengok. Best.best.best. Drama ni plot dia reversal sikit. Selalu drama korea yang kita tengok Jang Hee Bin ni jahat. Kan.kan.kan? Haaaa, drama ni cerita pasal dia la. 

Dalam ni, memang Jang Ok Jung jahat, tapi jahat sebab dia mangsa keadaan and tengah-tengah story line je. Belakang sikit tu dia dah insaf.

Sadly, dia kene hukum bunuh sebab dia kena fitnah dengan Dong Yi. Haaa, kalau ikutkan sejarah betul memang Ok Jung dengan Dong Yi ni hidup sezaman, and dua-dua concubine kepada King Suk Jong. Surprisingly, dalam ni watak Dong Yi adalah jahat. Hmmmm.

Haaa. Then ada satu ayat Jang Ok Jung tu cakap dengan Dong Yi tu.

Other people might not know, but you and i know.

Deep kan ayat tu. Ada betulnya juga. Sebab benda dah jadi sejarah, So kita tak tahu apa benda yang sebetulnya berlaku. Maybe Ok Jung tu betul-betul kena fitnah. Kan?

Plus, Yoo Ah In yang handsome jadi male lead and Kim Tae Hee yang cun to heroin. Comel sangat pasangannya. Love story pun sangat la sweet. Heeehe.


4. Jewel In The Palace



Last one, drama Jewel In The Palace. Drama ni tahun 2003 lagi. Wah.wah.wah. Dah lama sangat dah cerita ni. Sanggup download cerita lama semata-mata nak tengok balik. Tak silap aku, cerita ni ada tayang kat 8TV zaman budak-budak dulu. *lupa tahun bila* 

Pakcik Ji Jin Hee tu muda lagi dalam ni. Flower boy sangaaaat.

Drama ni sumpah best. Episode dia pun boleh tahan panjang jugak. Heee.





Ni la drama yang telah jayanya mengucar-kacirkan hidupku sepanjang cuti sem ni. Just list je ye, nak buat review detail satu-satu tu tak larat la. Bimbang kalau kalau apa yang di cerita tu terlalu mengikut hati dan perasaanku ini. Hahaha.

Orang tak handsome kang tetiba jadi handsome pulak .Haaaa. Parah tu. Yang tak sedih pun kadang-kadang berair mata jugak. HAHAHA. emotional terlebih

So, nak tahu lebih lanjut sila la tengok drama tu. Takde la nak paksa korang tengok. Just briefly describe surface-surface je. Kot la korang teringin nak tengok drama tu sebelum ni, tapi bila tengok episode banyak terus tak jadi. Hihihi.

All the drama i mention are DAEBAK.  Worth watching it.

So, should i say "happy watching?" hahahaa.


Till then, Assalamualaikum. 


2 comments:

  1. jewel in palace! hehehe.. my mother all time favourite drama uollss.. yus malas nak tengok, ep dia panjang kot.. kenal pakcik ji jin hee dalam running man hehehe.. :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboii mak awak. hahaha. plot drama dulu xde love story meleret macam zaman skrg, :)

      Delete